pátek 28. února 2014

BaDa 2013

Mělo by se jednat o gushu puerh. Trochu hořká dochuť, jinak fajn čajík.

Koupeno: 31.1.2014,  5,1 Eur/25g,
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes v 17:00, teplota vody 95 stupňů, 10 nálevů v gaiwanu.
Účinek: Středně až hodně euforizující. Navozuje klid a pohodu.






neděle 23. února 2014

Mi Lan Xiang

"Medová orchidej" - oolong typu Phoenix Dan Cong. Zaujala mě medově-pečená vůně spařeného listu.

Koupeno: 11.1.2014,  220 Kč/50g,
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes v 17:00, teplota vody 95 stupňů, 7 nálevů v gaiwanu.
Účinek: mírně až středně euforizující






sobota 22. února 2014

2012 Tie Guan Yin Mai Xiang

Nálev by měl mít vůni čerstvě pečeného chleba (Mai Xiang).

Koupeno: 8.2.2014,  45 Kč/8g,
Rok sběru: 2012
Příprava: Dnes v 17:00, teplota vody 95 stupňů, 7 nálevů v porcelánové konvičce.
Účinek: pocit lehkosti


čtvrtek 20. února 2014

Sencha Yabukita Miyazaki

Japonské čaje moc nepiju, ale občas si ho dopoledne připravím. Vždy je pro mne udivující, jak krásně voní suchý list u čaje sencha. Prostě paráda.

Koupeno: 19.12.2013,  175 Kč/50g,
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes v 10:00, teplota vody 70 stupňů, 5 nálevů v konvičce kjúsú.
Účinek: pocit osvěžení





středa 19. února 2014

YouLe 2013

Mělo by se jednat o gushu puerh. Lístky čaje jsou málo polámané.

Koupeno: 31.1.2014,  4,7 Eur/25g,
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes ve 13:00, teplota vody 95 stupňů, 12 nálevů v gaiwanu.
Účinek: Středně euforizující. Myšlenky se zneutralizují - přestávají mít citový náboj, jen tak si plynou.








pondělí 17. února 2014

2009 Teanet Jing Gu Tuocha Sheng

List je relativně hodně nasekaný a poměrně silně lisovaný do tvaru tuocha.

Koupeno: 10.12.2012, 95 Kč/100g,
Rok sběru: 2009
Příprava: Dnes ve 13:00, teplota vody 95 stupňů, 7 nálevů v gaiwanu.
Účinek: středně euforizující


 





neděle 16. února 2014

Long Sheng 2005 Tuo Cha

Jedná se o shu puerh. Vylouhovaný list má vůni po hořké čokoládě.

Koupeno: 11.1.2014, 400 Kč/100g,
Rok sběru: 2005
Příprava: Dnes v 17:00, teplota vody 95 stupňů, 7 nálevů v gaiwanu.
Účinek: mírně euforizující




sobota 15. února 2014

ManSa 2013

Naprosto úžasný čaj. Skvěle na mě působí - pro takové čaje jsem začal s čajováním. Mělo by se jednat o gushu puerh. Odolný vůči přelouhování.

Koupeno: 31.1.2014, 64 Eur/250g,
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes ve 13:00, teplota vody 95 stupňů, 12 nálevů v gaiwanu.
Účinek: Hodně euforizující. Nevím jak to vysvětlit, ale asi tak po dobu 45 min od vypití sedmého šálku, pocit "zírat do blba". Jakoby čas uvnitř mě běžel pomaleji než čas okolo. Jakoby hudba, kterou poslouchám při čajování, hrála "vedle" mě. Fascinující.











čtvrtek 13. února 2014

2005 Menghai Gu Cha Bing Cha

Skvělý sheng puerh. Jedná se o blend z pohoří Bulang a Jingmai. Výrazná chuť a vůně lesního medu. Čaj vydrží mnoho nálevů.

Koupeno: 10.4.2013, 53 Kč/25g, později jsem koupil celý koláč cca 595 Kč/400g
Rok sběru: 2005
Příprava: Dnes v 17:00, teplota vody 95 stupňů, 7 nálevů v gaiwanu.
Účinek: středně až hodně euforizující






Bai Hao Mu Tan

Patří do skupiny bílých čajů. Zaujala mne především ovocná chuť nálevu. I spařený list voní po ovoci (broskvích?).

Koupeno: 19.12.2013, 220 Kč/50g
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes v 10:00, teplota vody 90 stupňů, 6 nálevů v gaiwanu.
Účinek: mírně euforizující, uklidňuje ale netlumí, pocit lehkosti






středa 12. února 2014

Lung Ching Xi Hu Superior

Jeden z mých nejoblíbenějších čajů. Když jsem jej poprvé ochutnal, tak jsem zcela propadl kouzlu tohoto čaje. A od té doby jej piju obden, většinou po obědě. Připravuji jej do malé skleněné konvičky.

Koupeno: 11.1.2014, 150 Kč/50g
Rok sběru: 2013
Příprava: Dnes ve 13:00, teplota vody 82 stupňů, 6 nálevů v konvičce.
Účinek: středně euforizující

Tento čaj je nejlepší pít po fyzické zátěži, skvěle rozpouští únavu!









Proč piju čaj?

Dnes bych vám chtěl představit nádobí, které používám při přípravě čaje. Mám pouze několik kousků. Čaj piju zejména pro jeho účinky na tělo a mysl, pro ten klid a relaxaci, která je s tím spojená. Pro ten pocit smíření a splynutí s okolím. Chuť čaje je pro mne druhořadá. Proto také nechci investovat velké peníze do čajových propriet. Raději si koupím čaj, s nímž mohu letět až do nebe.

miska na čaj

 gaiwan
 
konvička kjúsu - na japonské čaje 

 tuto sestavu používám zejmena na puerhy

Z tohoto nádobí již nepoužívám gaiwan (špatně těsnilo víčko)
a sítko ( postupem času se zaneslo ).
Skleněnou konvičku mám na Lung Ching.